Deze biografie van Hélène Dutrieu onthuldt eindelijk het levensverhaal van een van de strafste sportheldinnnen ooit.  Geboren als dochter van een legerofficier in Doornik is Hélène voorbestemd voor een leven als huisvrouw of arbeidster in de katoenfabrieken. Hélène ziet echter meer heil in een leven als wielrenster. 

Het blijkt de aanloop van een avontuurlijk leven dat van Dutrieu in het begin van de twintigste eeuw een ‘household-name’ van Parijs tot New-York maakt. Heel wat van de obstakels die ze moet overwinnen zijn nog steeds brandend actueel. 

Deze biografie is meer dan het portret van Hélène, het is ook het verhaal van een aanslepende ‘battle of the sexes’, een verhaal over moed en volharding, van vallen (letterlijk) en opstaan, van grote en kleine dromen en van een onblusbaar verlangen naar avontuur.

“Het doortastende leven van Hélène Dutrieu vormt een hoofdstuk in de geschiedenis
van vrouwen en ambitie, tegen de achtergrond van een tijdperk van nieuwe rollen (voor wie durfde), van openbaar vermaak en spektakel, van vooruitgangsgeloof en sportheldendom. Tijd voor nog een naar Dutrieu vernoemde straat… of velodroom!”

Sophie De Schaepdrijver – historica

http://www.helenedutrieu.be