Een reis door België in kleurrijke kijk- en zoekplaten. Van de kust tot de Ardennen, van Antwerpen tot Luik, van de Ronde van Vlaanderen tot het racecircuit van Francorchamps en van het carnaval in Binche tot de Gentse Feesten. Dat en nog veel meer vind je in dit boek. Boordevol verwijzingen naar beroemde kunstwerken, bekende Belgen, boeken en historische figuren. Ga op elke tekening op zoek naar Ambiorix, het Brabants trekpaard, het verdwenen paneel van het Lam Gods, de frituur en de wielrenner.

Recensie(s)

Groot informatief zoekplatenboek met zeventien kleurrijke zoekplaten ter grootte van een dubbele pagina, waarop in vogelview de belangrijkste steden en streken van België staan afgebeeld, zoals Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen, de kust en de Ardennen, Met contourloze tekeningetjes in heldere kleuren van veel bekende gebouwen, kunstwerken, activiteiten en heel veel mensen. Elke kijk-/zoekplaat wordt gevolgd door een informatieve dubbele pagina, waarop veel details staan uitgelicht met korte informatieve teksten. Ook wordt er telkens aandacht besteed aan een aantal figuranten. Deze figuranten zijn bekende Belgen of historische figuren (schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, sporters). Het is een uitdaging om al deze uitgelichte details terug te zoeken op de voorgaande zoekplaat. Bovendien worden op de achterflap nog eens vijf figuurtjes genoemd (een friettent, een schilderij, een wielrenner, een Brabants trekpaard en een stripfiguurtje) die op elke zoekplaats terug te vinden moeten zijn. Inhoudsopgave en register ontbreken. Door de vormgeving een aantrekkelijke speelse kennismaking met het land België. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Onder de ambitieuze titel ‘België’ wijdt illustrator en vormgever Gunter Segers verschillende hoofdstukken aan steden en landstreken, zoals ‘de kust’, ‘Brugge’, ‘de Ardennen’, ‘Limburg’, ‘Luik’, ‘Aalst en Dendermonde’. Segers hanteert een herkenbare structuur: hij opent ieder hoofdstuk met een tekstloze overzichtsprent, verspreid over één of twee dubbele pagina’s. Vervolgens worden enkele beroemde kunstwerken, opvallende architectuur, historische figuren, bekende Belgen en streekgebonden producten uitgelicht, zowel in woord als beeld. Dat reveleert vooral een grote diversiteit, wat de voorflap al deels weerspiegelt. Segers opent z’n lijvige cadeauboek met de grootste publiekstrekker; de Belgische kust. Na een overzichtsprent met de typerende drukte op een overvol strand, zoomt de illustrator op enkele markante figuren en gebruiken in. Aan bod komen o.a. de garnaalvissers te paard, het Zwin, de kusttram en de pier van Blankenberge. De informatie, geschreven door Paul De Moor, bevat vaak niet meer dan enkele zinnetjes. Bij gebouwen ligt de focus sterk op technische informatie. Ondanks de beperkte lengte weet de auteur met behoorlijk informatieve alinea’s te overtuigen. ‘België’ fungeert zo als goed uitgewerkte kennismaking en biedt tegelijkertijd een stevige aanzet tot verdere exploratie. Her en der neemt De Moor een anekdote op; een welkome aanvulling die gerust uitgebreid mocht worden.

Gunter Segers is illustrator en vormgever, en die invloed valt duidelijk aan de afgelijnde figuren en het opvallend kleurenpallet af te lezen. Voorwerpen en voertuigen worden tot de essentie herleid, maar blijven steeds herkenbaar. Segers presenteert ‘België’ ook als zoekboek. Op elke dubbele pagina word je uitgedaagd om enkele ‘klassiekers’ als Ambiorix, het Brabants trekpaard, het verdwenen paneel van het Lam Gods, een frituur en een wielrenner. Terug te vinden. Geen al te moeilijke opgave overigens, daarom zijn ook enkele (streekgebonden) figuren en voorwerpen op de prenten verborgen, zoals James Ensor, Leon Spilliaert en de verdwaalpalen aan de kust, Clovis en Salvatore Adamo in Henegouwen, Rik Wouters, Selah Sue en Vesalius in Mechelen.

‘België’ overtuigt vooral als leeftijdsloos cadeauboek, dat een ideale eerste kennismaking met ons Belgenlandje biedt. Ook voor echte kenners en patriotten valt nog heel wat te ontdekken en herontdekken. Of te zoeken, want Segers concipieert zijn prenten ook als zoekplaten. Visueel gaat ‘België’ gaandeweg wat vervelen omwille van het gebrek aan variatie in stijl en de vrij statische personages. De bondig uitgewerkte informatie biedt een stevige basis om één en ander zelf uit te zoeken, geheel naar gelang de interesse van de lezer.